situs judi online malaysia dipercayai Zástavní smlouvy a Rejstřík zástav

Notářská kancelář

  JUDr. Danuše Svobodová
  notářka v Sokolově
  Jednoty 1931
  Sokolov 356 01
  tel: (+420) 352 624 793
  svobodovad@volny.cz

Úřední hodiny

Po: 7:00 - 16:00
Út: 7:00 - 15:00
St: 7:00 - 17:00
Čt: 7:00 - 15:00
Pá: 7:00 - 14:30

Rychlá navigace: Notářské služby
Převody nemovitostí Notářské úschovy Notářský zápis jako podklad pro exekuci Závěti, vydědění a ustanovení správců dědictví Majetkové smlouvy manželů a snoubenců Zástavní smlouvy a Rejstřík zástav Ověřování a osvědčování Obchodní společnosti Družstva a společenství vlastníků jednotek Dědictví Výpisy z informačních systémů veřejné správy

Zástavní smlouvy a Rejstřík zástav

Zástavní smlouva je jednou z možností, jak zajistit pohledávku věřitele vůči dlužníkovi. Zástavou mohou být nemovitosti, věci movité i jiná práva majetkové povahy. Zvláštní úprava zástavního práva se týká případů, kdy jsou předmětem zástavy nemovitosti, které se neevidují v katastru nemovitostí (například sklep), věc hromadná (například podnik), soubor věcí (například sbírka) nebo movitá věc (například automobil), které nebudou předány při uzavření zástavní smlouvy do držení věřitele. K sepsání takové zástavní smlouvy je nutná forma notářského zápisu a zástavní právo v tomto případě vzniká zápisem do Rejstříku zástav vedeného Notářskou komorou České republiky, který zajistí notář.

Smlouvu o zřízení zástavního práva k nemovitostem evidovaným v katastru nemovitostí Vám rovněž může sepsat notář, zástavní právo v tomto případě vzniká vkladem do katastru nemovitostí. Rejstřík zástav slouží nejen k povinným zápisům zástavních práv, ale je možné v něm i vyhledávat. U kteréhokoliv notáře lze z evidence zjistit, zda určitá věc je či není zastavena ve prospěch věřitele a předejít tak riziku koupě zastavené věci. Věřitel může totiž při změně vlastníka uplatnit své zástavní právo na novém majiteli a ten by těžko mohl argumentovat tím, že o zástavním právu nevěděl. Taková opatrnost se může vyplatit zejména při koupi věci větší ceny, například staršího automobilu.

Účelem uzavírání těchto smluv je zpravidla řešení situací, které by mohly negativně ovlivnit rodinné majetkové poměry. Smlouvy mohou například snížit dopady podnikatelských rizik jednoho z manželů na rodinu, mohou vyloučit složité vypořádání majetku po rozvodu manželství či předcházet nechtěnému dědění majetku potomkem jen jednoho z manželů.

... zdroj informací www.nkcr.cz



Další informace:
Jiné způsoby zajištění pohledávek (notářský zápis jako podklad pro exekuci)
Odměna notáře za notářskou úschovu (notářský tarif)
Žádost o provedení výmazu zástavního práva z RZ [, 7,4 kB] 
Žádost o provedení zápisu zástavního práva záznamem do RZ [, 11,9 kB] 
Žádost o provedení změny v údajích o zápisu zástavního práva z RZ [, 7,2 kB]
Vzor žádost o provedení změny v údajích o zápisu zástavního práva z RZ [, 15 kB] 
Vzor žádost o vydání výpisu či opisu z RZ [, 7,4 kB]